Rólunk

Tátrai Kitti – Erdész Dóra – Tajti Vanda


dóri

Border collie-s világból csöppentem az ausztrál juhászok világába 2012-ben. A tenyésztést maximalistaként, időt és energiát nem kímélve kezdtem el. Célom volt, hogy neves amerikai tenyésztők mentoráltja legyek, így biztos tudással foghassak bele az itthon akkor még kevéssé ismert fajta jobbításába. 

Fontos volt számomra, hogy a gazdijaimmal tartsam a kapcsolatot, így gyűjtve visszajelzéseket az általam tenyésztett kutyákról. Néhány gazdimmal szoros barátság alakult ki, így bővült 2021-ben három főre a Skyron Kennel. 

Főállásban szoftverfejlesztőként dolgozom és bár jelenlegi életformámba csak egy szobacirkáló fér bele, szabadidőmben sokat foglalkozom a tenyésztés szellemi részével vagy ha időm engedi, akkor szabadnapokon aussie-szitterkedést vállalok.

kitti

Mióta csak az eszemet tudom, szeretem a kutyákat és a természetet, talán innen ered az is, hogy biológus lettem. Első diplomámra megvettem magamnak az első saját kutyámat, Perecet a border colliet. Rengeteget köszönhetek neki, rendszert hozott a kaotikus egyetemi éveimbe, megtanított rá, hogy milyen önzetlenül szeretni, felelősséget vállalni egy kis életért, mi az a kötelesség, és hűség, hiszen ő számít rám mindig! Ugyanakkor rá kellett jönnöm, hogy nem a border collie fajta illik hozzám legjobban, hanem az aussie.

Először hobby gazdiként ismerkedtem a fajtával, majd szépen lassan a kiállítások világa is magával ragadott, amivel kéz a kézben járt a fajtastandard és a családfák tanulmányozása, hiszen minél többet tud és lát valaki, annál több a kérdése. Szépen lassan aztán bekúsztak a gondolataimba párosítás ötletek és a vágy, hogy ezeket megvalósítsam, ezek a gondolatok pedig lassan kezdő tenyésztővé formáltak.

“Civilben” molekuláris genetikus vagyok, ami elsőre távol állhat egy elképzelt tenyésztőtől, de talán a kettő eredője közös, hiszen a genetika és a tenyésztés is az öröklődés tudományán, törvényszerűségein alapszik. Reményeim szerint a két forrásból szerzett tudás és tapasztalás harmóniája tesznek jó tenyésztővé.

vanda

Az „Aussies-szerelem” számunkra évekkel ezelőtt egy örökbefogadással, Stephfel kezdődött, ami egy barátság kezdetét is jelentette Dórival, a Skyron alapító tenyésztőjével. Egy várostól rettegő kutya terápiája, szoktatása, szocializációja rengeteg energiával járt – és a mai napig jár is -, de megtanított minket a kutyatartás minden csínjára, és ráébresztett arra, hogy egy ilyen mosolygós igazi Aussie lélekből szeretnék még egyet. Hát ez a még egy még 4 lett, és most már tenyésztőként is társakká váltunk Dórival és Kittivel.

A végtelen és önzetlen szeretet, a rengeteg pozitív energia, az „Aussie-mosoly” és popórázás az életünk részévé vált, amit soha nem szeretnénk elengedni. Az irodai online munka mellett a kutyákkal töltött offline idő teszi teljessé a mindennapjainkat.